RSS Feed
This is a mood message, you can edit this message by editing file message.php, or you can also add here some advertisement.

Friday, April 17, 2009

cara-cara membalut luka part 1 (jadilah org lain)



Tetiba terdengar balik lagu yang sangat menarik dari silverchair-without you

bila dengar lagu nih teringat saat muda2 yang taksub mencari cinta...bodoh jugak arr hobi yang x berfaedah nih...tapi cinta kalau kita dambakan nya melebihi dari yang sepatut nya, percaya lah, kita akan jauh tersesat sebab cinta bukan bermain dengan akal tapi bermain dengan hati...hati adalah satu organ yang sangat sukar untuk dikawal sehinggakan jika mengikut kehendak hati tanpa bilasan dari bendahara akal, maka pasti akan jauh tersesat

Dolu-dolu

Dulu waktu muda2 aku sangat inginkan wanita yang free hair, stylo,putih,gebu atau secara ringkas nya cintaku berputik dari segi fizikal dahulu kemudian baru hati...kekal x cinta dari mata dulu kemudian ke hati??

pendapat aku, x kekal....(setakat nih lahh)

jadi dulu...aku dapat apa yang aku nak...tapi kekal atau tidak cinta fizikal ini?

logikal aku kuat mengatakan bahawa ianya tidak akan kekal....tapi Tuhan maha adil dia meletakkan aku pada suatu tempat yang aku rasa pada ketika itu adalah syurga...tapi percaya laahhh...neraka dunia....syukur kehadrat ilahi kerana aku belum jauh tersesat dari jalan sebenar insan yang begelar muslim

kalau cinta fizikal, maka apa yang kita mahukan adalah berdasarkan meterial dan fizikal semata...aku ingat lagi pada ketika aku hanyut....aku meletakkan komitmen yang sangat tinggi pada pasangan ku dan apa yang terjadi selepas itu??HANYUT! kerana terlalu mendambarkan cinta

abes 2 cinta x boleh ke???

bukan x boleh...boleh...kita adam dilahirkan untuk melindungi dan membentuk serta memimpin kaum hawa yang lemah...tapi dek kerana konsep cinta zaman modern ni, sume rusak...

tapi kan dulu waktu ketika aku frust, keciwa meratap...(emo gile seh)...aku lupa yang sebenarnya masih ramai yang mencintai aku dan menyayangi aku. so....kat sini aku gariskan mende2 yang aku buat untuk heal..


1.1 set masa bila nak berubah

kalau macam aku dulu putus cinta...perghh...suma x senang idop...time makan kt celah2 pinggan ada muka dia...nak minum dalam sirap 2 ada muka dia...dah macam mana??nak wat ape??
so ape yang aku buat...bila dah sampai tahap camni...seblom aku tidor kompem aku igt kat dia...jadi pada satu hari..seblom aku tidor...aku ckp kat diri aku...n aku set terus..besok aku akan berubah!!!aku xnk jadi macam seblom nih...aku perlukan oksigen baru...aku nak buang tong oksigen lame...juz cuma aku xtahu je tong oksigen yang macam mane yang elok untuk aku yang kurang oksigen nihh...


1.2Jadi orang lain

aku pada permulaan putus cinta menjadi seorang yang tidak punya prinsip.Ego= 0!!!zero beb!!
agak kelakar lah keadaan aku disitu. so aku mula menjadi bukan diri aku...aku kerap membaca buku-buku yang bercorak self-esteem dan mencari cara2 untuk mengobati hatiku yang berkecai...thanks 2 my step sis(ache) yang memberi buku "i used 2 miss him but my aim is improving" karya Alison james...sampai skang aku x pulangkan lagi buku 2 kat dia...nanti kalu ada masa kita berjumpa i pulangkan eh ache!!! Buku ni sebenarnya sangat elok untuk perempuan yang berduka cita akibat putus cinta...tapi apsal plak aku yang ketegori lelaki ni baca??sebab ada 2...

  • untuk aku faham betapa susah nya pompuan untuk heal bila dikecewakan...x sama macam laki yang mempunyai logikal akal yang sangat kuat!!!supaya memberi kesedaran kat aku jangan lah memainkan ati pompuan....
  • untuk aku ambil sedikit sebanyak tips untuk heal dan kemudian counterback balik untuk menjadikan tips itu sesuai untuk aku sebagai seorang lelaki...


lepas aku baca dan baca... aku dapat lah antara ayat-ayat yang memotivasi kan aku antaranya..

  • life is not the way it is supposed to be. It is the way it is. The way you cope with it makes the difference!!


  • always forgive your enemy-- nothing annoy them so much


  • when you plan to get even with someone, you are only letting that person continue to hurt you!

  • when i eventually meet my mrs Right, I had no idea that her first name was always!!

nilah antara kata-kata awal yang menjadi oksigen aku untuk teruskan kehidupan tanpa si Dia...tapi dia x berjaya untuk membuatkan aku jadi orang lain

1.2 Hijrah


aku pon terus berhijrah, meninggalkan semua kenangan yang ada bersama..tapi kalau anda bertemu dengan pasangan anda hari2....n rs macam susah nak mulakan hidup baru???senang je...lari kan sahaja atau hijrah lah diri anda dari persekitaran yang ada dia....bila dah betol2 bersedia untuk berjumpa dengan dia dan persekitaran dia, baru jumpe....tapi jangan letakkan kebencian pada org...kepada yang pompuan...bahaya wooo..sekali korang dah tanah benih benci dalam hati, habis laaa...korang secara tidak langsung telah menumpahkan dakwat itam kat dalam ati korang...jangan lah hukum sesama manusia...harapkan dia berubah dan muhasabah lah diri anda...jika anda ikhlas melepaskan sesuatu....nescaya Allah akan mengantikan dengan sesuatu yang lebih baik....kalu x ikhlas... makin benci...kita secara x langsung makin igt kat dia...x caya cuba...


1.3 perhatikan sekeliling


cuba korang tengok dalam hidup korang yang korang nampak sape yang mmg ada je ngan korang???sape yang selalu bercakap dengan korang??tanye korang sehat ke x???dah tentu laa mak ayah dan kengkawan rapat....rapat kan lah diri dengan dorang...bantulah dorang kalu dorang perlukan bantuan...sebab ape??sebab bila korang wat setiap pertolongan itu...secara x langsung korang sedang memBZkan diri...jadi masa 24 yang Tuhan bagi korang xkan salah gunakan untuk mengingat kembali zaman lampau...jadi...kepada sesiapa yang berkapel...jgn lah lupa kan kengkawan....nanti bila clashh...korang datang balik kepada kengkawan korang then time 2 lah korang akan dengar ayat....tulah..dulu time berkapel...kawan2 tinggal...dia lah segalanya..tapi kalu kengkawan korang jenis x kesah xpe...nih yang jenis berdendam sebab adalah yang korang wat time hangat bercinta yang membuat kan dia nak simpan dendam...time 2 baru lah korang akan tahu langit tinggi ke rendah..

tapi apa2 pon...step pertama untuk heal..adalah jadi orang lain...bzkan diri..tapi yang paling-paling penting...bersedia untuk mulakan hidup baru...jangan asik menangisi permergian si dia..xGUNA....nanti aku akan sambung lagi tips2 seterusnya...kalau ada feedback laa...kalu xda..aku biarkan sahaja ia berkubur...


*tapi sebelum apa2 aku tegaskan kat sini..ni adalah perkongsian sahaja...bukan rujukan...fikir dulu apa yang korang nak buat itu betol atau tidak...jangan main hantam kromo je...apa2 pon selamat membaca and nantikan part 2(now who you are!)

7 comments:

M A S T said...

yezzar..aku stuju gak ngan cara2 ko nih. tp ni mcm utk org yg dtinggalkan..kalo yg meninggalkan? hmm..kdg2..yg meninggalkan pn rase gak skitnye kan..

trigger said...

ok nanti aku akan cite plak yang meninggalkan..kesusahan meninggalkan mende yang kite sayang...

ak DLMduniaSEndriiiii said...
This comment has been removed by the author.
azie said...

abg zai,btol la ape yg abg cite nh...
skit woo ppmpn ble da pth hti...
laki xtaw...dorg ckp sng je...huhu~~
tp kne tros kan idop gk en...
xgne pk mnde yg da lps...
skg sy da epi sbb ade kwn2 n abg2 n kakak2 yg sgt bez...
hehehe...
troskn part2..
chaiyo2!!ngeeee...

zzxxcc said...

laki ngan pempuan actually the same
ada gak pempuan yg wat laki patah hati begitu
igt laki tade ke yg jiwang2?
terutamanya....encik zai...hahaaa

amira + adnan = gLam mirad said...

huhuu...
sekadar beri pendapat ye...
memang teori dalam buku adLah betoL tapi tak semuanya tak saLah...
idop berLandaskan teori mmg susah sbb teori bukan La menepati hak2 manusia...
daLam buku mungkin kata yang teorinya sampLe reading untuk 'buckLing machine' sepatotnye semakin bertambah niLai kaLau dikenakan tekanan yang bertambah...
tapi secara praktikaLnye tetibe makin menurun..
nie dikatakan sebab faktor2 persekitaran dan jugak faktor2 Laen yang mengakibatkan ia berubah...
sameLa jugak dengan teori yang dibaca daLam buku dengan praktikaL dLm idop..
tak semua akan same sebab faktor idop nie berbeza2 dan perangai setiap perempuan mahupun LeLaki adalah berbeza2...
sekadar beri pendapat je...

illynne said...

sebenarnye terpulang kepada individu sendiri mcmane nak overcome smue2 ni kalo terjadi.
tak salah kalo mencube byk method kan.
lagipun,lain orang lain cara.
btw, gud suggestion ere.
=)

Post a Comment