RSS Feed
This is a mood message, you can edit this message by editing file message.php, or you can also add here some advertisement.

Wednesday, April 22, 2009

Apa dah jadi nih??


Astagrafirullah halazim...ape dah jadi ni??? aku sangat sedih dan terpanggil untuk meluahkan rase pelik aku dengan corak pemanduan orang2 kat malaysia nih...bebaru nih khamis lepas...kat kilometer 16-Jalan Kluang-Batu pahat...xjauh dari kediaman den kek banda universiti nih...
berlaku kemalangan yang mengorbankan 3 beranak...sebab dilanggar dari belakang oleh sebuah bas yang belagak besar yang igt sume orang akan ketepi and ingat sume orang terel memandu bas macam dia...di pahamkan sumber dari nety mengatakan bahawa beliau nampak sendiri kete 2 terbakar tapi xtahu ada org apabila melewati jalan tersebut..

sebelom aku teruskan trigger ni...marilah kita sama2 sedekahkan Al-fatihah kepada mangsa semoga rohnya dicucuri rahmat...Al-fatihah..

mengikut sumber dari berita harian...kejadian berlaku jam 11.50 pagi...terang benderang...tgh hari...time 2 nety kate mak dia baru amik anak balik dari tadika...

dah memang ajal...nak wat camne....

haah!ye! mmg ajal and qadaq dan qadar...itu mmg kita wajib percaya..tapi..cuba lah kita sama2 renungkan..bila berlaku kematian...wang ringgit penting x?x kan..kasih sayang yang selama ini ada tetiba ilang..bayangkan apa yang di alami oleh si suami yang kehilangan anak dan istri secara serentak..hidup berpuloh tahun bersama istri...membanting tulang membesarkan anak selama 6 tahun dua orang lak 2..pepenat balik keje tetiba dapat kal ank n istri meninggal...cube bayangkan...tanye sebab ape..

xcident......
apesal??
bas langgar...
camne leh langgar??
bas langgar dari belakang....

kalau aku...nih yang aku akan pikir

ape drive bas ni buta ke??
camne leh dapat lesen kot ye pon bas besar xkan x nampak kancil comel lalu??
xda ati perut ke??
kaki kudung ke nk tekan break???
x pon nak berak ke...sampai x leh nak tekan break???
xpon dalam bas ada perdana menteri ke???

banyak lagi aku pikir tapi kalu taip kang penat plak korang nk baca.. tapi apa yang aku nak tekankan...bila kita semakin maju...kita semakin mempunyai perasaan ananiah...aku2..ko2
nih jalan aku...ko g masuk wat pe??ketepi lah...

kalu camni lah tabiat orang kat malaysia...design lah camne canggih sekalipon tetap akan xcident gak..sebab kesedaran memikiran keadaan orang lain 2 dah makin pudar...ape mmg camni ke perangai orang malaysia??aku pon xpaham

sebagai engineer mmg xpatut untuk mempertikai kan kemalangan berdasarkan sifat manusia...engineer nak xnk kena pikir sebab ape bas 2 x benti...so nih antara yang aku pikir

- sebab jalan kluang-batupahat ni straight n sangat syok untuk memecut...sepatutnya di buat speed reducer untuk mengurangkan kelajuan pada intersection2 yang terlibat...

tapi ni bukan berlaku kat intersection..sebab dia benti kat tepi n nak masuk simpang..dia berlanggar kemudia terseret sejauh 30 meter...then tank minyak dia pecah..waktu terseret tu kan berlaku spark...so tebabomm!!(nety)

- kalu camtu wat lah ruang untuk masuk kesimpang...speed reducer ke kat setiap jalan yang ada simpang..
- xpon design balik ke jalan dia sebab macam xda harapan dah jalan nih(last decision)...


tapi ni sume salah engineer ke??mmg...kalu difikirkan kenapa jalan ni buleh straight sebab bagi aku satu je..pembangunan x dirancang secara total...kesan dia nampak sekang...kalu dari awal x wat betol2 sampai kesudah dia akan jadi cam2..bayangkan lah sampai engineer terpaksa mengambil langkah DO NOTHING!

tapi aku bukan lah nak menyanyi lagu bangau oh bangau kat sini...salah kan engineer..salahkan driver bas...tapi..yang aku nak cite kat sini...kesedaran..perikemanusiaan...humanity!!!!

kalu sume orang ada timbang rase..cuba bayangkan...kalu masyarakat malaysia nih mmg perihatin antara satu sama lain...sampai x terkeluar langsung perkataan bodo ke mangkuk hayun ke bile terkejut adanya halangan pada bahagian hadapan secara tiba2...yang terkeluar cumalah...Ya Allah..Astagrafirullah..My God... pastu sabar..and x da maki2..buleh arr nk salah kan engineer atas sebab design x btol..

tapi yang paling penting..kesedaran sume orang dengan apa yang terjadi..mungkin hari ni hari dorang..tup2 esk ari kita...camne??

berpuas ati kah anda bila kemalangan disebabkan kegagalan seorang manusia??

jadi kita sama2 lah bersihkan hati..sume mende ni berlaku diatas sebab hati yang gopoh,hitam, dan lalai yang menyebabkan kemalangan nih berlaku..jadi sebelom memandu niat lah untuk memandu dengan selamat..baca lah doa sebelom memandu...ingatlah orang yang tersayang..dan sedarkan lah diri anda yang semua pasti mengalami mati...

jangan sampai kita yang menjadi penyebab kematian....pasti akan menghantui kita....

5 comments:

zulhilmi zulkifli said...

engineer dah design sebaik mungkin dengan mengambilkira pelbagai faktor keselamatan dan persekitaran..impak kepada pengguna dan alam sekitar juga diambilkira...namun,masalah biasanya berlaku di peringkat pembinaan dimana pihak kontraktor mengambil langkah dengan mencuba utk mengurangkan kos pembinaan dan mungkin mengambil 'side income' yang mana kita tahu dalam bidang construction ni adalah sesuatu perkara yg biasa..projek yang bernilai 10 juta cuma dibina dengan harga 5 juta...walhal dalam quotation tender menunjukkan angka yang berbeza..lagi 5 juta lesap..hasilnya,jadilah sebuah jalanraya yang tidak selamat dan membahayakan..disinilah gunanya pesanan daripada En Zaki , "hidup berpegang pada prinsip bukan pada duit"..jika kita sbg seorang engineer berpegang pada prinsip jurutera yang telus dan bertanggungjawab..pasti semua ini tidak akan berlaku.fikirkan...

trigger said...

studju!

fzol said...

kenapa tak letak divider??

kenapa tak letak storage lane??

takde otak ke contractor tu??

jkr mana yg luluskan semua ni??

begitulah keluh kesah rakyat marhaen yg dibawah ini terutama area pt raja membebel sambil melontarkan seribu satu soalan yg belum terungkai...

sabar..jgn cepat melenting umpama anak ayam kehilangan ibu...jgn cepat menuding jari kpd mana2 pihak sebelum anda mendapatkan kepastian..


ada kisah disebalik pembinaan jalan yg sudah memakan byk nyawa ini...

mengikut seorg pensyarah aku (pakar traffic n highway) pada mulanya jln ini ingin dibina divider..namun dipendekkan cite, terdapat sekelompok masyarakat setempat yg bersidang dan mengambil keputusan utk menyanggah pembinaan divider tersebut..

disebabkan kuasa ultra yg dimiliki oleh kumpulan tersebut (sebuah pertubuhan politik tp terpaksa dicensored atas sbb tertentu) atas alasan susah utk memasuki simpang2, maka nah..inilah kesudahannya...nyawa sang hidup menjadi pertaruhan....


inila serba sedikit bingkisan yg sempat aku kutip utk tatapan..

SaNg TeRunA@ Ayie said...

betul tu bro zai..selalunya kontraktor ni yang senget skett..nak bende yg murah2x..adeihh..
pasal accident tu pulak..ermm..owang lalu mas tu..sejam lepas accidentt..memang terokk ar...memang dah agak..ade kematian..tgk bas tu remuk sket jer..erm..pemandu bas sekarang ni takder sensitiviti untuk bertimbang rasa di jalan raya..tau cukup2x mase sampai kedestinasi..ikut suka hati dorangg..ermm..jadi..wahai pemandu di luar sana..insaflah..jangan jadi PEMBUNUH jalan raya...

nAdiEyaH said...

..ssh2, wat jew lane bus..cm kat kolUmpO..
..ap la..itu pom kdekot kew..tanam klpa sawit byk2 ...bukan buah de bley mkn pom...minyak bkn turun pom....lain la, skali isi penoh free 1 ton kew...huahahahaa...opss~...gurau2 jew...

Post a Comment