RSS Feed
This is a mood message, you can edit this message by editing file message.php, or you can also add here some advertisement.

Monday, May 25, 2009

Money Vs Value




Terlebih dahulu sejuta maap di pinta karena tiada mengupdate kan blog...sebab sekarang nih sedang menjalankan aktiviti praktikal di HMSB...so...during this period of internship..change me alot...biasa la mula untuk menjejakkan kaki semula ke real life...bagus lah setiap universiti ni mewajibkan semua student untuk masuk praktikal sebelum grade..memacam aku dapat...antara nya sekarang aku cuba untuk mengaplikasikan ideologi zikir n fikir

amat susah untuk org yang agak banyak cakap seperti aku untuk berhenti bercakap n berfikir...even apa yang di beritahu itu kau sudah pon tahu...tapi aku pujuk hati ku dari membuak2 memberikan pendapat...demi menjaga hubungan...dan bermula lah cara hidup aku yang baru iaitu fikir n zikir...tapi aku akan balik dan bercerita lah ngan kengkawan aku..but bukan berkenaan ngan keje..

satu mende yang ment"trigger kan aku lately ni...apa yang penting dalam kehidupan???duit atau pun nilai...

Duit

aku tahu sume org nak duit sape xnak duit kan..sebab duit sume bleh dapat..tapi biasanya if we all base kepada dongeng hikayat lame...ramai yang akan ckap money cant buy happiness...aku rase ramai yang setuju ngan hikayat lame nih..but...how many are really into it??mendalami maksudnya...memahami dan mempraktikan dalam kehidupan seharian?? bila praktikal nih...i see the real world again..life yang penuh dengan kecantikan dan ingredient yang aku perlukan untuk mencorakkan hidup aku setiap hari....aku cuma perlu proses dan laksanakan...proses itu lah berfikir...dan laksanakan perlu zikir...sebab mende yang kita laksanakan itu kadang2 luar dari batasan kemahuan kita...setiap hari manusia akn mula memperkatakan duit...mula menyanyung duit...memberhala kan duit....duit bukan lah perkataan tapi material...material di sini adalah kebendaan..kebendaan yang cuba didapat kan oleh manusia sehingga sanggup menelanjangkan baju yang meletakkan NILAI dalam diri manusia...
material yang di kejar seperti pengiktirafan manusia,benda2 yang pastinya akan mendapatkan keredhaan dari manusia...perlukah???aku pon x faham...rata2 kenalan2 aku semua nya pasti akan bercerita berkenaan dengan kerja, pengalaman dan keinginan serta cita2 menjadi yang terbaik...bagus...tapi indikator nya adalah duit..gaji..bukan lah x penting tapi mereka seolah2 meletakkan atau imbuhan sebagai indikator berjaya!!

semakin hari semakin hilang nilai dalam diri...setiap hari berbuih mulut...bergabung sel2 otak untuk memikirkan bagai mana mencapai duit???toleransi...kasih sayang...empheti..hilang!!!manusia seolah2 ketagih dengan dadah duit...sanggup melakukan menda2 yang meletakkan diri mereka setarap dengan binatang!!!!ini lah akibatnya di sebab kan terlampau mengharapkan ciptaan manusia...pengiktirafan manusia...pujian manusia...bukan mencari keredhaan Allah...baraqah Nya...

nilai seperti membuat sesuatu tiada berkira...tiada mengumpat...dan setiap kali aku dok diam aku memikirkan menda macam ni...aku lihat je orang sume buas mencari hidup!!!

apa yang dikatakan dengan hidup??
bergaji besar,berkereta besar,berbini besar, masalah besar...nilai hilang duit banyak..

atau

sederhana...disayangi ramai...bersyukur....sentiasa redha!rajin bertawakal bekerja seperti hidup untuk seribu tahun dan ibadah seperti nak mati esk!!

anda pilih

to be continue!

1 comments:

amira + adnan = gLam mirad said...

errmm..
saye yg hina ini hanye nak berkongsi pendapat...
money actuaLLy can buy happiness...
serius !xde duet, nanti jd La macam cite2 bersamamu tuh...
nak beLi beras untuk isi perot pon takde..
biLe perot tak terisi, makan akan terakibatLah satu emosi yang sukar untuk dimengerti...
muahahah~

Post a Comment