RSS Feed
This is a mood message, you can edit this message by editing file message.php, or you can also add here some advertisement.

Sunday, May 10, 2009

Generasi Y


Apa dia Generasi Y aka The Millennial Generation?


Mungkin ada di antara kelompok generasi Y tiada idea langsung bahawa dia berada di generasi Y..
Mereka inilah generasi yang berlatarbelakangkan mask-man,flashman,cybercop,naruto nitendo...itu sume gadjet2 atau pon sesuatu yang pernah didengari atau seolah2 satu siulan yang sedap didengari oleh generasi2 Y. generasi ini merupakan target para2 kapitalis utk mengaut keuntungan dengan memikirakn sesuatu yang boleh menarik minat para2 generasi Y..

Generasi Y adalah generasi yang lahir pada awal tahun 1980-2000...generasi Y, generasi X, and baby-boomers merupakan hanyalah satu istilah untuk membezakan generasi...pentingkah kita mengenali generasi...mengenali bukan sekadar istilah yang ada tapi persepktif dan kelakuan yang bisa wujud pada kelompok2 generasi ini..


Baby-boomers

generasi yang lahir pada tahun 1946-1964..generasi ini hidup selepas perang dunia kedua..dipanggil baby-boomers sebab pada waktu ini...peningkatan terhadap populasi atau kadar kelahiran ank meningkat secara mendadak...mereka yang lahir pada tahun ini baru mula mengenal tv dan pelbagai 2 perubahan yang baru berlaku yang kita lihat sebagai permulaan sejarah...contoh perang vietnam, pembunuhan John F Kennedy, Martin Luther King Jr, dan Robert F. Kennedy. Generasi ini mula hidup dengan rock and roll sebagai cara untuk penetapan identiti untuk kelompok ini...

Generasi X

bukan lah generasi yang mempunyai genetik X-men atau X-Xray...tapi basicly generasi ini yakini berada dimuka bumi pada 1965-1980.Generasi pada kelompok ini melihat sendiri pertumbuhan teknologi yang baru diinovasikan..sebagai contoh komputer,internet,dot.com dan kewujudan MTV..generasi pada ketika ini banyak memperjuangkan HxC,punk,grunge and hiphop culture...generasi ini memperjuangkan muzik bukan hanya pada muzik but is philosophy!!dan akhirnya...kesan dan pengaruhnya masih lagi kuat dan di ingati hingga sekarang..
media menampilkan Generasi X secara fizikal sebagai generasi yang stylo memakai kemeja flannel, suka menyendiri, banyak piercing, dan lebih suke bekerja di restoran atau kedai2 makan...

Generasi Y

generasi yang wujud pada mana ketika berlaku perubahan mengubah dunia...sebagai contoh mass komunikasi, dan perkembangan internet...generasi ini bermula pada 1980-2000
dimana pada generasi ini...mereka lebih cenderung untuk belajar dan menempatkan diri di pusat2 intelektual....inilah generasi aku...aku hidup digenerasi ini...

Generasi dimana gadjet2 seperti komputer,hp menjadi keperluan dan kebutuhan yang x terpikir pada zaman generasi X...

gen Y merupakan generasi di mana melakukan perubahan melalui pencetusan dunia tanpa sempadan...generasi Y merupakan generasi yang hidup di persekitaran yang tiada sempadan..generasi Y merupakan generasi yang mempunyai semngat juang yang tinggi...

Malangnya...semangat ini disalah gunakan dari perspektif aku...gelombang semangat juang ini pudar disebab kan dek terlebih hiburan, generasi Y lebih berminat dengan Realiti tv dan di situ bukti betapa kuatnya semangat juang yang ada pada kelompok generasi Y

Generasi Y adalah generasi with full of spirit...jgn buang semngat itu...dan alhamdulillah banyak juga blogger2 dari gerenasi Y yang tampil dengan pemikiran utk membawa kepada perubahan..

Setiap generasi akan berkembang. dengan kata lain dunia akan bertambah maju...semakin maju semakin hebat...dah semakin ramai manusia bijak dan mnetahui mana yang betul dan salah...pemusatan permikiran akan berlaku...


Generasi platinum

Dan selepas generasi Y akan wujud satu generasi yang di panggil generasi Platinum..yakni generasi yang lahir pada tahun 2000 ke atas...generasi ini lahir pada keadaan kondisi dunia yang penuh dengan teknologi, keterbukaan. berbeza dgn generasi Y yang seolah 2 culture shock!!!thats y berlaku lah rempit,clubbing dan mende2 yang x mendatang kan paedah pada masyarakat. Di generasi platinum...mekera dah terbiasa dengan budaya barat...dan mereka mesra dengan teknologi...mereka tahu benar dgn dunia tanpa sempadan...jadi kajian menunjukkan mereka ini akan lebih produktif dan proaktif berbanding dgn masyarakat generasi sterusnya...tetapi harus diingat...setiap generasi tetap menyumbangkan kepada kemaslahatan dunia...dan setiap generasi ada kekuatan dan kelemahannya yang tersendiri

Akhir kata adalah penting bagi kita untuk menyedari bagai mana pemikiran seseorang yang lebih tua atau lebih muda dengan berpondasikan teori generasi ini..setiap generasi mempunyai kehebatan dan kelemahan yang tersendiri...

2 comments:

amira + adnan = gLam mirad said...

makanya...
kite nie La generasi Y nye kan...
haih...
susa btoL Laaa..
generasi skang nie macam makin trok Lak tengoknye...
tak tawu Lah saLah sape...
kupas sket~

hirumi said...

best2.. post ni menarik.. infomatif..
p/s:ada ejaan word yg kene di betul kan dlm post ni.

Post a Comment