RSS Feed
This is a mood message, you can edit this message by editing file message.php, or you can also add here some advertisement.

Wednesday, May 6, 2009

ADDICT!!!!


Alhamdulillah..selamat sudah final presentationku...sangat lega next to go adalah dengan mentacap log book n thesis...semakin hampir ke garisan penamat

but bukan lah penamat kepada operasi pencarian ilmu...aku ada terdgr kat radio tadi..

1. kalau nak berjaya di dunia perlu ada ILMU
2. kalau nak berjaya akhirat perlu ada ILMU
3. kalau nak berjaya Dunia Akhirat perlu ada ILMU

x lama lagi aku akan dikurniakan segulung ijazah..n harap2nya dapat lah on time
tapi itu semua sebenarnya cumalah sehelai kertas mencari pengikitirafan manusia..

bagi aku ilmu yang aku pelajari nih xkan abes...semakin hari aku semakin addict dengan ilmu..tapi persekitaran atau minded yang skeptikal menyebabkan proses pembelajaran aku sedikit terganggu

tapi bagi aku itu sume hanyalah dugaan dalam menuntut ilmu...bagi aku lah kan...org menuntut ilmu nih perlu sangat merendah diri...macam hamba..tapi x pa..hamba demi ilmu..

bukan lah ilmu merompak or ilmu ngorat...bukan lah ilmu yang merosakkan...tapi ilmu yang ada digunakan untuk membawa perubahan...

Perubahan??

perubahan adalah words yang sgt aku ingin kan setiap kali roh aku masuk didalam jasad ku...tapi pasti bnyk halangan kerana perubahan memerlukan istiqamah!!

impian aku utk menjadi perubah kepada minded yang skeptikal dengan cara bukanlah me-war2kan keburukan benda yang buruk tetapi dengan menyedarkan apakah baik atau pon tidak..

contoh dalam konteks pembinaan rumah atau pembangunan di malaysia..

biasanya...di malaysia pembinaan terletak pada kehendak klien dan akan di design oleh arkitek dan dipaskan kepada engineer untuk sturktur plan mengira keselamatan dsb..

tapi...mengapakah di Malaysia nih...masih lagi ada aturan sperti itu??

kenapa x duduk sekali sume ramai2...n bincangkan pembinaan itu secara menyeluruh dan mencari yang terbaik??


disini aku list kan biasanya minded profesional yang terlibat

Arkitek = aestatic

engineer = safety

contractor = money

so dalam proses pembinaan diMalaysia...rata2 bergantung approval dari 2 pihak iaitu arkitek dan undang2 yang mana di statekan dalam UBBL1984

lepas 2 diluluskan oleh majlis yang check kepada kehendak UBBL

bila suma dah approve then boleh proceed kepada pembinaan

tapi satu mende yang aku macam kurang studju...iaitu xda brainstroming antara semua profesional yang terlibat...sume wat keje then passkan kepada yang perlu...dengan kate lain biokrasi..

semua yang terlibat seakan 2 tidak mau keluar dari kotak permikiran...sume nak buat ikt process so akhirnya akan terbentuk lah satu bangunan yang tidak efisyen dan merugikan...

contoh di dalam UBBL hanya lah menerangkan banyak kepada dimensi2 yang sepatutnya dipenuhi dan tidak pada bahan..dimana dimensi2 yang dicipta dan di khas kan oleh UBBL adalah untuk memastikan keselamatan

so jadilah bangunan yang dibina yang tidak efisyen..

sepatutnya arkitek engineer dan badan2 lain memikirkan untuk memberikan sesuatu yang efisyen kepada klien, society and last enviroment!

so bagi aku bukan lah keselamatan sahaja yang perlu dipentingkan disini..

ada 2 perkara penting yang perlu dihighlightkan..

1.keselamatan
2.perfomance

perfomance di sini membawa maksud pencapaian kearah efficacy bahan yang digunakan...termasuklah orentasi bangunan,jenis bahan dll..dalam masa yang sama still meet requirement yang di tetapkan...

engineer perlukan sesuatu yang selamat...itu bentuk pemikiran yang lama...tapi aku percaya generasi baru untuk engineer2 malaysia pasti akan memikirkan sesuatu yang lebih dari keselamatan ...dan ianya merangkumi kos,alam dan praktikal..

sekian....

3 comments:

amira + adnan = gLam mirad said...

not ye..
setawu saye ejaan untuk me-war2kan tu adelah: menguar2kan...
hurm..
xkesahLa...
iLmu memang tak habis ditimba even nak mati pon iLmu tuh akan di ajari...
diajari dengan Lafaz2 dan kaLimah2 yang memuji keESAan NYA...
itu pon satu iLmu jugak~

trigger said...

hahahaha...maap...bm xbtol nanti saya akan perbetol kan..thanks...emmm nanti kalu ada masa sy akan cuba describekan psikologi asma-ul husna!

na said...

amalan kita pun bermula dengan ilmu.....
ilmu pengerak minda daripada minda turun ke hati dan darpd hati turun kepada tingkah laku kita.....pas desccrine asma -ul-husna describe la pulak hadis eh....hehehe

Post a Comment